Zeytin Bahçesinde Hasat Günü

Zeytin Bahçesinde Hasat Günü

ZEYTİN BAHÇESİNDE HASAT GÜNÜ

SAMSUN’UN  Alaçam İlçesi Etyemez Mahallesi’nde Zeytin Hasatı yapıldı.


Alaçam İlçe Tarım ve Orman  Müdürlüğü teknik elemanlarınca takibi yapılan Etyemez Mahallesinde bulunan Nurcan Ayaş’a ait 3,5 dekar (115 ağaçtan) oluşan yaklaşık 50 yıllık Zeytin bahçesinde Zeytin  hasadı gerçekleştirildi.

Yaklaşık 400 kg yeşil zeytin ve Sinop İli Gerze İlçe Müdürlüğü bünyesinde bulunan Soğuk sıkım ünitesinde sıkımı gerçekleştirilen yaklaşık 100 litre Saf zeytin yağı elde edilmiştir.

Zeytin ağacı 500 ile 1000 yıl arasında yaşayabilme özelliğine sahiptir. Üç veya dört yaşından itibaren mahsul vermeye başlayan zeytin ağacı, 12-20 yaşlarında istenen verime ulaşmakta ve ekonomik olarak 80-100 yaşına kadar verim verebilmektedir.

Budama yoluyla gençleştirildiğinde çok uzun yıllar mahsul vermektedir. Zeytin ağaçları yılın her mevsimi aktif yaşamlarıyla toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirirler. Yörede toprağın yapısını ve su tutma kapasitesini geliştirirler.

Zeytin ağaçları kökleri sayesinde topraktaki patojenleri ve hastalıkları engelleyici rol oynarlar. Erozyonu önleme açısından yetişme koşulları ve toprak seçiciliğinin az olması nedeniyle önemlidir.

Zeytin düşük miktarda şeker içeriği, yüksek oranda yağ içeriği ve kendine has acı tadı ile farklı bir meyvedir. Zeytini tek çekirdekli meyvelerden ayıran özellikleri, diğer tek çekirdekli meyveler %12 ve üzerinde yüksek oranda şeker, %1-2 oranında yağ içerirken, zeytinin %2-6 oranında şeker ve %20-35 oranında yağ içermesidir.

Zeytini diğer meyvelerden ayıran en önemli özelliklerden biri de “oleuropein” denilen, zeytine doğal acılık tadını veren glikozidik maddenin sadece zeytinde bulunmasıdır. İçindeki en etken madde polifenolik antioksidanlardan biri olan oleuropeindir.

Oleuropeinin içeriğindeki elonoik asidin, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleri laboratuvar koşullarında kanıtlanmıştır.
Birçok araştırma, kalp sağlığı açısından yararlı besinlerin başında zeytinyağının geldiğini göstermektedir.

 

Dünyada kalp hastalıklarının en az görüldüğü ülkeler, zeytinyağının yoğun olarak tüketildiği Akdeniz ülkeleridir. Zeytinyağının kalp sağlığı üstündeki en önemli etkisi, kandaki “kötü kolesterol” miktarını düşürmesidir. Kalbimizin en büyük düşmanlarından biri olan kolesterol, damarlarda birikerek kalp ve damar hastalıklarına yol açar.

 

 

Zeytinyağı, kandaki kolesterol miktarını kontrol ederek damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olur. Ancak zeytinyağının kalp ve damar sağlığımıza olumlu etkisi bununla sınırlı değildir. Zeytinyağı, tansiyonun kontrol altında tutulmasında da önemli bir rol üstlenir. Özellikle kalp ve damar sağlığı için önerilen zeytinyağı, sindirim sisteminin düzenlenmesini de sağlamaktadır.

 

Zeytinyağının içeriğinde bulunan E vitamini kansere karşı koruyucu etki yapmakta ve saç dökülmelerine karşı da iyi gelmektedir. İçerdiği A, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır, manganez gibi mineraller, kemik gelişimini sağlamaktadır.

YORUM ALANI

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.