Bafra Ses Haber – Bafraseshaber

else {} ?>

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGINLAŞIYOR

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGINLAŞIYOR
17
13 Mayıs 2024 - 19:28

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGINLAŞIYOR

 

Samsun’un Bafra ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından unutulmuş zeytin türlerinin yeniden yetiştirilmesi amacıyla kurulan örnek zeytin bahçesinde fidanlar yaygınlaşıyor.

Bafra’da Zeytin türlerinin yeniden yetiştirilmesi amacıyla kurulan örnek zeytin bahçesi ziyaretinde Samsun AK Parti Millet Vekili Avukat Orhan Kırcalı, Bafra ilçe Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve Çiftçiler katıldı.

 

Zeytin, vitamin, karoten, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller, glutaminik, aspartik asit, ve metabolizma için gerekli proteinleri üreten amino asit içeren temel bir gıdadır . Besin değeri oldukça yüksek olan zeytin, aynı zamanda yağıyla da sağlığa olan olumlu katkısını arttırmaktadır.


Zeytin genellikle yıllık ısı ortalaması 15-20 °C olan yerlerde yetişmektedir. Zeytin maksimum 40 °C ye kadar yüksek sıcaklığa iyi sulanmak koşulu ile dayanabilir. Dayandığı minimum sıcaklık ise -7 °C dir. Bu derecenin altında zararlanmalar başlar. Soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar görülür.

Zeytinin yıllık yağış isteği 700-800 mm’dir. Rüzgar; Zeytine faydası olduğu gibi bazı durumlarda olumsuz etkileri de vardır. Zeytin ağacı ışığı çok sever. Bu nedenle çok soğuk olan bölgelerde güney yamaçlar tercih edilmelidir.

Zeytin ağacı her ne kadar “fakir toprakların zengin ağacı” ise de zeytinlik tesis edilecek arazinin toprak yapısının tınlı, killi-tınlı bünyeye sahip, hafif kireçli ve çakıllı olması en iyisidir. Toprak derinliği en az 1,5-2 m, organik madde ve besin elementleri bakımından zengin, tuzluluk sorunu olmayan, su tutma kapasitesi iyi, pH ‘sı 6-8 civarında olmalıdır.


1 dekarlık alana genel olarak 5m x 6 m veya 5m x 5m mesafelerle dikim yapılır. Dekara 30 – 40 adet ağaç dikilebilir.1 zeytin ağacı ortalama 8 – 10 yaşlarında tam verim çağına geldiğinde 15 -20 kg ağaç başı ürün verebilir. Bu durumda dekardan 600 – 800 kg arası zeytin hasat edilebilir.
İlçemizde Orta ve üst kuşak bölgelerimizde alternatif ürün olarak Zeytin Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi Kapsamında Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı Katkıları ile 2020 yılında yaklaşık 57,5 dekarlık alanda zeytin bahçesi kurulmuş idi.

 

2021 Yılında ise Yine Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Katkıları ile Zeytin yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında 40 dekarlık alanda yeni bahçe tesisi gerçekleştirilmiştir.

Projeler kapsamında yaklaşık 2.900 adet zeytin fidanı 20 mahallemizde 35 çiftçimize dağıtılmıştır. Projede su kısıtı olan , toprak verimliliği yönünden zayıf, taşlı kıraç arazilerin değerlendirilerek ekonomiye katkı sağlaması hedeflenmiştir.

Bahçelerimizde Gemlik ana, Ayvalık fidanları ise tozlayıcı çeşit olarak kullanılmıştır ifadeleri kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.