Bafra Ses Haber – Bafraseshaber

else {} ?>

Sakalın faydaları nelerdir? Sinek kaydı traş olmanın zararları…

Yapılan araştırmalara göre sakal bırakmanın birçok faydası bulunuyor. Bilim insanları, hemen hemen her erkeğin yakıştığını düşündüğünü, sakalın sadece görselden ibaret olmadığını ve aynı zamanda faydalarının da bulunduğunu belirtiyorlar. İşte sakalın bilinmeyen faydaları…

Sakalın faydaları nelerdir? Sinek kaydı traş olmanın zararları…
55
22 Eylül 2018 - 12:46

Sakal, erkeklerin yüzlerinde ve boyun altlarında çıkan kıllara verilen isimdir.  Sakalı olmayan erkeklere ise kısaca “Köse” denilmektedir. Rönesanstan günümüze kadar, sakal bırakmanın 16 yüzyıldan sonra yaygınlaştığını görmek mümkündür. Ancak sakal bırakmaya tarih boyunca farklı anlamlar yüklendiğinden kimi zaman tıraş olmak aristokrat bulunurken kimi zaman uzun sakallar bilgeliğin simgesi olmuştur. Bilim adamlarına göre sakal bırakmak yüzü güzelleştiriyor. Çünkü sakal bırakıldığında ciltte hastalıklarla ve cilt virüsleriyle savaşan bir antibiyotik üretiliyor. Peki sakalın faydaları nelerdir?

SAKALIN FAYDALARI NELERDİR? 

Enfeksiyonları Önler:

Düzenli sinek kaydı tıraş olan birçok erkek ciltte pul pul dökülme problemi yaşamaktadır. Sakalsız erkekler enfeksiyon riskine karşı daha savunmasızdır. Tıraş olmaktan vazgeçerseniz, cildinizde oluşacak herhangi bir folikülit ya da bakteriyel enfeksiyon için endişe etmenize de gerek kalmaz.

Cildi Pürüzsüzleştirir:

Tıraş sonrası ciltte beliren kızarıklıklar, lekeler ve zaman zaman kesikler erkeklerin en sık yaşadığı sorunlardır. Pürüzsüz bir cilde sahip olmak için sık sık tıraş olmayı bırakın.

Astım ve Alerjiden Korur:

Sakal sayesinde yüzünüze polen ve toz daha az gelir. Bu sayede astım ve alerji riskiniz azalır. Sakal bir anlamda filtre görevi görür. Özellikle bıyık tam da bu görev içindir.

Hastalıkları Önler:

Sakallarınız sizi soğuk algınlığı ve öksürük gibi kış hastalıklarına karşı korur. Sakallar boyun bölgesine gelecek rüzgarı perdeleyerek vücut ısısının sabit kalmasını sağlar. Soğuklara karşı yalıtım işlevi olan sakal trendi kışın da yükselişte!

Cilt Kanserini Önler:

Southern Queensland Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sakalın zararlı ışınları yüzde 95 oranında engellediği yönünde. Bu sayede daha az ışına maruz kalan ciltte kanser riski azalıyor.

Genç Kalmanızı Sağlar:

Sakal ve yaşlanma konusu tam bir paradokstur. Aslında sakal bırakmak doğal yaşlanma belirtilerini gizlemek için harika bir yöntemdir. Sakalın erkeği daha olgun gösterdiğine dair genel bir kanı olsa da, sakal sizi güneşin zararlı UV ışınlarından koruyarak cildin genç kalmasını sağlar.

İSLAMA GÖRE SAKAL!

Kur’ân-ı Kerîm’de sakal kelimesi bir yerde geçer (Tâhâ 20/94), fakat sakal bırakma veya kesmenin hükmünden söz edilmez. Hadislerde ise bu konuda bazı emir ve tavsiye ifadeleri yer almıştır. Hz. Peygamber sakal bırakmayı yaratılışa uygun davranışlar arasında saymış, bazan müşriklere veya Mecusiler’e muhalefet etme gerekçesine bağlayarak, bazan da gerekçe belirtmeden sakalın bırakılıp bıyıkların kısaltılmasını, saç ve sakalın boyanarak yahudi ve hristiyanlardan farklı olunmasını istemiş ve saçı sakalı siyaha boyamayı yasaklamıştır. Resûl-i Ekrem’in sakalının sık olduğu, sakalını eninden ve boyundan kısalttığı ve Peygamber’in fiillerine uymada titizliğiyle bilinen sahabeden Abdullah b. Ömer’in sakalını avucuyla tutup bundan fazla olan kısmı tıraş ettiği bildirilmektedir. Ayrıca Resûlullah’ın saçı sakalı dağınık olanları uyararak kendilerinden bu durumu düzeltmelerini istediği kaydedilmektedir.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.