Bafra Ses Haber – Bafraseshaber

else {} ?>

KÖSELİ MAHALLESİNDEKİ FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ VE KURULU BULUNAN FINDIK ÇİFTLİĞİ

KÖSELİ MAHALLESİNDEKİ FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ VE KURULU BULUNAN FINDIK ÇİFTLİĞİ
64
13 Mayıs 2024 - 19:19

KÖSELİ MAHALLESİNDEKİ FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ VE KURULU BULUNAN FINDIK ÇİFTLİĞİ

SAMSUN’UN Bafra ilçesinde Köseli Mahallesi’nde bulunan Fındık Yetiştiriciliği ve Kurulu bulunan Fındık Çiftliğinde bir takım ziyaretler de bulunuldu.


Fındık Yetiştiriciliği ve Kurulu Fındık Çiftliğin’deki Ziyarette Samsun AK Parti Millet Vekili Avukat Orhan Kırcalı, Bafra ilçe Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve Çiftçiler katıldı.


Bafra’da 1960’lı yıllarından itibaren fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yaklaşık 25 mahallemizde 1300 çiftçimiz fındık yetiştiriciliği yapmaktadır.


2024 yılı verilerine göre ilçemizde 22.120 dekar alanda fındık yetiştiriciliği yapılmakta ve 1.950 ton kabuklu fındık üretilmektedir. Fındık bahçelerimiz ocak usulü dikim sistemi ile tesis edilmiştir. Ağırlıklı olarak bahçelerimizde çakıldak çeşidi ile yetiştiricilik yapılmaktadır. Ayrıca palaz,tombul,foşa,mincane,yomra çeşitleri ile de yetiştiricilik yapılmaktadır.
İlçemiz Köseli Mahallesinde 2015 yılında Şükrü Güngör KÖELEOĞLU adına 284 dekarlık alanda fındık çiftliği kurulmuştur.

 

Bu alanın yaklaşık 250 dekarlık kısmı fındık bahçesi diğer kısmı ise işletme binası , misafirhane,depo,yol, peyzaj alanı gibi yapılar oluşturmaktadır. Çiftlikte sıra arası 7 m sıra üzeri 7 m mesafelerde Yomra Sivrisi çeşidi ile fındık bahçesi tesis edilmiştir.

Tek gövdeli sistem ile yetiştiricilik yapılan çiftlikte yaklaşık 5000 fındık ağacı bulunmaktadır. Fındık bahçesi yeraltı damla sulama sistemi ile sulanmaktadır. Gübreleme işlemleri de otomasyonla yapılmaktadır. Diğer bakım işlemlerinde de modern teknoloji kullanılmaktadır.

Budama yöntemi ile fındık ağaçları tek gövde üzerinden taçlandırılmaktadır.2021 yılında Çiftlik sahipleri değişmiştir. Giresun da faaliyet gösteren iş adamı Sedat DAMCI çiftliği devralmıştır.

Çiftliğin adı Sedat DAMCI Fındık Çiftliği olarak değişmiştir. Çiftliğin kurulumundan günümüze kadar koordinatör olarak Özer Akbaşlı görev yapmaktadır. Çiftlikte 2 daimi işçi çalışmaktadır.2023 yılında çiftlikte 6 ton fındık hasat edilmiştir.2024 yılında ise 10 tonun üzerinde verim beklenmektedir. Ocak usulü yetiştiricilikte fındık bahçeleri 7 – 8 yaşlarında tam verim çağına geçerken tek gövdeli yetiştiricilikte yapılan budama uygulamalarından dolayı tam verim dönemi birkaç yıl daha geç olmaktadır.


Tek gövde ile fındık yetiştiriciliği , modern tarım tekniklerinin kullanılmasına uygun, işçilik maliyetlerinin minumuma indiği ve tam verim çağında dekara 400 – 450 kg civarında ürün alınmasını sağlayabilecek üretim sistemidir.

 

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.